28 квітня 2024 року
37400, Полтавська обл., Лубенський р-н, м. Гребінка, пров. Олексія Припутня, буд. 1, e-mail: 13956272@mail.gov.ua
Головне меню
Статистика
зараз на сайті: 1
переглядів: 17
візитів сьогодні:
візитів всього: 171888
Ми в соціальних мережах
Кол-центр АТ "Полтаваобленерго"
Корисні посилання
Запобігання домашньому насильству
Актуальні гранти
Свята та події
Українське ділове мовлення. Календар свят
Пошук по сайту
 
Військовий облік: що треба знати, щоб не «зловити штраф»
10 липня 2023 року 07:00

Майже півтора року триває широкомасштабне вторгнення зс рф, увесь цей час наше суспільство живе в режимі воєнного стану, що покладає певні обов’язки та зобов’язання на кожного громадянина України, визначені законодавчими нормами, запровадженими задовго до війни з росією. Кожен свідомий громадянин докладає максимум зусиль задля відсічі агресору, наша внутрішня консолідованість у ці трагічні часи є надзвичайно важливим чинником для перемоги над агресором. Однак, попри те, що наше суспільство уже більше ніж рік як перейшло на «воєнні рейки», у багатьох громадян і досі немає розуміння про базові обов’язки і функції кожного українця в нинішніх умовах. Зокрема, йдеться навіть про такі елементарні речі, як питання дотримання правил військового обліку у ТЦК та СП військовозобов’язаними, призовниками та резервістами.

АрміяInform звернулася до начальника служби зв’язків з громадськістю Командування Сухопутних військ ЗС України підполковника Володимира Фітьо з проханням нагадати широкому загалу про основні обов’язки громадян щодо військового обліку, а також відповісти на найбільш актуальні питання, так би мовити, «бюрократичного» характеру, які турбують військовозобов’язаних, призовників та резервістів.

— Які документи регламентують порядок самостійної подачі та оновлення особистих даних у ТЦК та СП для військовозобов’язаних, призовників та резервістів?

— Найперший документ, який слід згадати, — це Конституція України, де у статті 17 сказано: «Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу».

«Три кити», на яких ґрунтується державна політика щодо оборони країни, зокрема питання, які стосуються військового обліку, це Закони України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про оборону України», «Про військовий обов’язок і військову службу»,

Третій із вказаних законодавчих актів містить, власне, основний інструментарій виконання військового обов’язку громадянами України. Зокрема, у статті 1 цього документа, зазначається, що військовий обов’язок громадянина України включає «дотримання правил військового обліку». Ці правила детально описані у главі VI даного законодавчого акту «Військовий облік громадян України», а також у Законі України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів».

Крім того, 30 грудня 2022 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 1487 «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів», якою визначено механізм «організації та ведення «військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів центральними і місцевими органами виконавчої влади, іншими державними органами (далі — державні органи), органами місцевого самоврядування, органами військового управління (органами управління), військовими частинами (підрозділами) Збройних Сил та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, підприємствами, установами та організаціями, закладами освіти, закладами охорони здоров’я незалежно від підпорядкування і форми власності».

Отже, на сьогодні згадані документи є альфою і омегою всіх процесів, які стосуються військового обліку громадян України.

— Які особисті дані повинні подавати до ТЦК та СП військовозобов’язані, призовники та резервісти?

— Усі військовозобов’язані, призовники та резервісти повинні самостійно оновлювати особисті дані в ТЦК та СП, це надзвичайно важливо для ведення військового обліку, а відтак для обороноздатності нашої держави.

Відповідно до пункту 23 згаданої вище постанови Кабінету Міністрів України № 1487, призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні оновити дані в разі зміни:

• прізвища, ім’я, по батькові;

• дати та місця народження;

• статі;

• місця проживання та перебування;

• відомостей про батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників та інших представників (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дати народження;

• відомостей про сімейний стан особи та членів її сім’ї (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), а також дітей;

• реквізитів паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон (серія, номер, дата видавання, орган, що видав, термін дії);

• відомостей про громадянство;

• відомостей про документи, що підтверджують смерть особи або визнання особи померлою чи безвісно відсутньою;

• відомостей щодо визнання особи недієздатною чи поновлення дієздатності;

• відомостей про зайнятість (код підприємства, місце роботи, посада);

• реєстраційного номера облікової картки платника податків;

• відцифрованого образу обличчя особи;

• відомостей про дату виїзду за межі України та дату повернення на територію України;

• відомостей про освіту та спеціальність;

• відомостей про стан здоров’я, що збирають з метою визначення придатності для виконання військового обов’язку;

• відомостей про притягнення до кримінальної відповідальності;

• відомостей про розгляд судом кримінальної справи, вирок, що набрав законної сили;

• відомостей про наявність (відсутність) судимості;

• унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);

• відомостей про право на відстрочення від призову на військову службу під час мобілізації.

Зауважу, що повідомляти або передати нові дані ТЦК та СП потрібно протягом семи днів після зміни тієї чи іншої інформації.

— Які санкції передбачені чинним законодавством за порушення правил військового обліку?

— Насамперед зауважу, що військовий облік усіх призовників, військовозобов’язаних та резервістів ведеться за місцем їх проживання.

Наразі, згідно із вимогами згаданої Постанови КМУ від 30.12.2022 № 1487, кожен роботодавець повинен забезпечити персональний військовий облік кожного працівника чоловічої статі (за винятком громадян, виключених з військового обліку).

Для цього при прийнятті на роботу роботодавець отримує від працівника відповідний військово-обліковий документ. Завдання роботодавця — перевірити наявність відмітки про взяття на військовий облік у ТЦК та СП, органах СБУ або підрозділах Служби зовнішньої розвідки.

Увесь перелік завдань, функцій та діянь, які зобов’язані здійснювати підприємства, установи та організації всіх форм власності в межах мобілізаційної підготовки та мобілізації, встановлюють вказані вище нормативно-правові акти.

Відповідальність за порушення правил ведення військового обліку визначає Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУпАП), зокрема, у статті 210-1 «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено розмір штрафу в неоподатковуваних мінімумах доходів громадян. Так, він становить:

• для фізичних осіб (відповідальних осіб за ведення військового обліку) — від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700–3400 грн);

• для посадових осіб (керівників) — від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400–5100 грн).

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів (3400–5100 грн), а на посадових осіб — від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100–8500 грн).

За нехтування вимогами до ведення військового обліку штраф можуть накласти на керівника підприємства, а за порушення порядку ведення військового обліку — як на керівника підприємства, так і на особу, відповідальну за ведення військового обліку відповідно до наказу.

Слід зазначити, що справи про порушення законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію і, відповідно, справи щодо порушення правил військового обліку (як складової такого порушення) розглядають ТЦК та СП. Такий порядок справ регламентує стаття 235 КУпАП Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Згідно з нею «Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки розглядають справи … про порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, про порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію…»


Актуально
16 квітня 2024 року

Інформаційна довідка до проєкту рішення сесії Гребінківської міської ради «Про ліквідацію Березівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів  Гребінківської міської ради та Рудківської гімназії Гребінківської міської ради».

16 квітня 2024 року

Інформаційне повідомлення про проведення громадських обговорень проєкту рішення сесії Гребінківської міської ради «Про ліквідацію Березівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Гребінківської міської ради та Рудківської гімназії Гребінківської міської ради».

Тарифи з 01.05.2024 року КП «Гребінківський комбінат комунальних підприємств» на управління та обслуговування багатоквартирних будинків у м. Гребінка...

Для ознайомлення пропонуються проект Стратегії розвитку Гребінківської міської територіальної громади до 2030 року, проект Плану реалізації стратегії, Профіль територіальної громади та документи щодо стратегічної екологічної оцінки...

Графік зустрічей представників Гребінківської міської ради та КП «КПП Гребінківський» з мешканцями багатоквартирних будинків м. Гребінка з приводу призначення управителя багатоквартирного будинку, його тарифу за надання послуг та запровадження роздільної системи збирання побутових відходів.

1 березня 2024 року

Повідомлення про оприлюднення проєкту документа державного планування та  звіту про стратегічну екологічну оцінку «Стратегія розвитку Гребінківської міської територіальної громади на період до 2030 року».

Запрошуємо до Робочої групи з формування завдання на розроблення Комплексного плану просторового розвитку території Гребінківської міської територіальної громади.

20 лютого 2024 року

Виконавчий комітет Гребінківської міської ради оголошує конкурс з призначення управителя багатоквартирних будинків.

9 лютого 2024 року

Заява про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки від 09.02.2024 р.

Про встановлення комунальному підприємству «Мар’янівське, 1» тарифу на послугу водопостачання.

Типові договори про надання послуги з управління багатоквартирним будинком (за адресами).

Додаткове інформаційне повідомлення про проведення громадських слухань в рамках громадського обговорення щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проекту містобудівної документації «Детальний план території земельної ділянки площею 24,3251 га, кадастровий номер земельної ділянки 532088900:00:003:1161 для нового будівництва відділення приймання, доробки та відвантаження зерна за межами населених пунктів (поблизу села Слободо-Петрівка) Гребінківської міської територіальної громади Лубенського району Полтавської області».

Для громадських слухань надається проєкт “Внесення змін до Детального плану території, обмеженої провулком Пирятинським та залізничними коліями в м. Гребінка Полтавської області”.

До відома платників податків!

Відповідно до Закону України від 16 січня 2020 № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» на території Гребінківської міської ради ставки місцевих податків і зборів на 2024 рік залишились без змін. 

Заява про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проекту «Внесення змін до Детального плану території, обмеженої провулком Пирятинським та залізничними коліями в м. Гребінка Полтавської області».

До відома керівників установ, організацій, комунальних підприємств та всіх зацікавлених сторін громади

Полтавською обласною військовою адміністрацією розробляється Програма комплексного відновлення території Полтавської області. Пропозиції до Програми надсилати відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства виконавчого комітету міської ради на електрону адресу: grebinka16-rada@ukr.net.

Карта фонду захисних споруд цивільного захисту.

Контакти осіб, відповідальних за проведення моніторингу, інформування та надання інформації щодо реалізації державних та міжнародних програм підтримки бізнесу.

Рішення 32 сесії 8 скликання Гребінківської міської ради від 27.04.2023р. №2066 "Про надання дозволу на розробку детального плану території земельної ділянки"

11 квітня 2023 року

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення проєкту рішення сесії Гребінківської міської ради «Про ліквідацію закладів загальної середньої освіти Гребінківської міської ради»

11 квітня 2023 року

Інформаційна довідка до проєкту рішення сесії Гребінківської міської ради «Про ліквідацію закладів загальної середньої освіти Гребінківської міської ради»

29 листопада 2022 року

Повідомлення щодо встановлення тарифів на послугу водопостачання кооперативу «Водник».

Контакти Головного управління національної сервісної служби України в Полтавській області.

Рекомендації населенню щодо дій в зонах з підвищеною небезпекою перебування, а також зонах з відносно безпечним перебуванням. 

Інформація про укриття населення Гребінківської міської територіальної громади та порядок оповіщення при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру.

Про запобігання можливим терористичним актам, актам незаконного втручання в діяльність залізничного транспорту та недопущення накладання сторонніх предметів на залізничну колію.

4 листопада 2021 року

У відповідності до внесених змін  Постановою  КМУ №1022 від 08.09.2021 року  до Постанови КМУ  №830 від  21 серпня 2019 року  «Про правила надання послуг з постачання  теплової енергії»  у частині зміни договірних відносин  між надавачем послуг та споживачем ТОВ «КП ТЕПЛО» надає типовий індивідуальний договір про надання послуги з постачання теплової енергії та заяву приєднання до договору.

28 жовтня 2021 року

На виконання вимог Закону України «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення»...

11 серпня 2021 року

Держпраці звертається до роботодавців, суб`єктів господарювання та громадян Полтавщини.

30 вересня 2020 року

Повідомлення про оприлюднення проєкту регуляторного акта рішення Гребінківської міської ради Полтавської області «Про затвердження Положення про оренду майна Гребінківської міської об’єднаної територіальної громади та забезпечення відносин у сфері оренди комунального майна».

Інформація про Лубенський районний сектор №1 філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області.

На військову службу за контрактом у Збройні Сили України запрошуються громадяни України, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту, віком від 20 до 45 років і відповідають установленим вимогам проходження військової служби.


© 2024 Гребінківська міська рада Powered By AMCMS v5.0 (0.200215 sec.)