Відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН 14 травня відзначається Міжнародний день охорони здоров’я рослин. Мета цього заходу – донести до якомога більшого кола людей у всьому світі розуміння важливості дослідження рослин для розвитку сільського господарства, садівництва, лісництва, виробництва високоякісних продуктів харчування та нехарчової продукції рослинного походження та ролі рослин у збереженні навколишнього середовища. Підвищити глобальну обізнаність про те, як захист здоров'я рослин може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток.
Проведена 12.05.2023 року нарада на тему: «Здоров’я рослин для збереження довкілля». До кола запрошених були включені представники Держпродспоживслужби в Полтавській області, сільськогосподарські підприємства, суб’єкти господарювання, діяльність яких пов’язана із захистом рослин від шкідливих організмів, інші зацікавлені особи. Обговорювалися актуальні питання захисту рослин та збереження довкілля.
«Рослини – це живі організми, джерело поживних речовин та кисню на землі. Від рослин залежить наше життя, і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини становлять 80% їжі, яку ми їмо, і виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо.»
Шкідники та хвороби рослин спричиняють втрату до 40% світових продовольчих культур. Вони лишають мільйони людей їжі та завдають збитки сільському господарству. Захист рослин від шкідників та хвороб з економічного погляду набагато ефективніший, ніж усунення наслідків повномасштабних надзвичайних ситуацій, пов'язаних зі здоров'ям рослин. Нерідко шкідники та хвороби рослин після того, як вони адаптувалися, викоренити неможливо, а на боротьбу з ними йде багато часу та засобів.
Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров'я рослин, змінюючи екосистеми та зменшуючи біорізноманіття, створюючи нові ніші для розвитку шкідників. Міжнародні подорожі та торгівля спричиняють появу шкідників і хвороб у місцях, де їх раніше не було (карантинні організми), тим самим завдаючи великі збитки місцевим рослинам та оточуючому середовищу.
Людина має щоденно стояти на сторожі здоров’я рослин її дії повинні бути спрямовані на зниження ризику появи шкідливих організмів, усунення негативних наслідків від використання пестицидів, із застосуванням нових сучасних біотехнологічних підходів, наприклад, генної інженерії або використання біопрепаратів, ентомофагів тощо.