В районі погіршується епідемічна ситуація щодо захворюваності на вірусний гепатит А. З початку 2017 року зареєстровано аж 13 випадків.
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха)— висококонтагіозна інфекція, при якій вражається один з найголовніших органів — печінка. Причини захворювання — вживання недоброякісної питної води, забруднених вірусом харчових продуктів, контакт з хворою людиною, а також передача вірусу через предмети побуту та брудні руки.
Хвороба характеризується циклічним перебігом, помірними симптомами інтоксикації, швидкоминучими порушеннями функції печінки та доброякісним перебігом. У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5° С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, загальне нездужання, можливе першіння в горлі (по типу грипоподібного стану). Характерна поява наступних клінічних симптомів: погіршення апетиту, нудота, іноді блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. Цей період захворювання називається переджовтушним та триває від 4 до 7 днів. Жовтяничний період проявляється жовтушнiстю склер, слизових оболонок та шкіри. Можливе свербіння шкіри. Колір сечi стає усе більше темним (кольору міцного чаю, пива), випорожнення – безбарвними. З появою жовтяниці ряд симптомів переджовтяничного періоду слабшає й у значної частини хворих зникає, а загальний стан та самопочуття покращуються. Температура тіла нормалізується. Через 10-21 день (залежно від тяжкості захворювання) хворий одужує.
Варто знати, що джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Крім того, для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах). Інкубаційний період - 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет. А найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.
ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ВІРУСОМ ГЕПАТИТУ А:
1. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип‘ячену воду (воду кип”ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
3. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми - обдати окропом.
4. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі треба мати з собою запас питної води (краще бутильованої).
5. Слід суворо дотримуватись правил особистої гігієни - обов‘язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
6.Тримайте в чистоті туалети, сміттєзбірники, знешкоджуйте мух
7.Дотримуйтесь санітарно-гігієнічних правил всюди – у своєму приміщенні, на подвір’ї, в дитячих закладах і школах, на харчових підприємствах та ін.
8. Не варто займатись самолікуванням, а при появі перших ознак захворювання слід терміново звернутись до лікаря.
Помічник лікаря епідеміолога Гребінківського районного
лабораторного відділення Лубенського МВПЛД
ДУ «Полтавський ОЛЦ МОЗ України»
Тарасенко Л.О.