Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує, що з 01.01.2022 року повністю вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Згідно постанови встановлюються норми харчування дітей у закладах дошкільної, загальної середньої та інших закладах освіти, що проводять діяльність на певному рівні повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
Відповідальність за планування та організацію харчування в закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку, матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку), буфету, безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, відповідність меню та асортименту буфету несе засновник (засновники), керівник відповідного закладу, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів та/або послуг з харчування.
Харчування дітей має здійснюватись відповідно до затвердженого для закладу (відділу освіти територіальної громади) та погодженого з Лубенським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області примірного чотиритижневого сезонного меню.
Меню, рекомендоване МОЗ, дозволяється використовувати без погодження з територіальною Держпродспоживслужбою, за умови 100% використання всіх компонентів страв та без змін процесів приготування.
Основні зміни в меню закладів освіти, які набрали чинності з 01 січня 2022 року:
- збільшення вживання овочів (кожний прийом їжі повинен включати вживання овочів згідно вікової норми);
- збільшення вживання фруктів;
- зменшення вживання хліба (цільнозерновий, є прийоми їжі без хліба);
- зменшення вживання картоплі (одна страва картоплі чергується з 4-5 стравами із злакових);
- збільшується споживання птиці;
- зменшується споживання насичених жирів (масла);
- обмежується вміст цукру, солі та жиру в стравах, які готуються у закладах освіти;
- обмежується вживання чаю, соку та какао ( в закладах дошкільної освіти не більше 2-х порцій на тиждень кожного виду);
- збільшено споживання риби, молока та кисломолочних продуктів;
- виключено ковбасні вироби, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби.
На підставі примірного чотиритижневого меню щодня медичний працівник закладу складає меню-розклад, в якому зазначається повна назва страв, їх теоретичний вихід для кожної вікової групи, кількість порцій, кількість продуктів харчування (брутто/нетто) у чисельнику для одної дитини, у знаменнику для всіх дітей.
На кожну страву в закладі повинна бути складена та затверджена керівником закладу технологічна карта, яка складається до Картотеки страв.
Також встановлюються вимоги до харчування дітей з особливими дієтичними потребами . Забезпечення таким харчуванням здійснюється за наявності медичної довідки, виданої сімейним лікарем, де зазначено особливі дієтичні потреби здобувача освіти / дитини із встановленням діагнозу.
Вартість безоплатного гарячого харчування в закладах освіти переглядається та встановлюється засновником таких закладів щороку відповідно до норм харчування з урахуванням режиму (кратності) харчування.
У закладах загальної середньої освіти для здобувачів освіти 1-11 (12) класів незалежно від навчальної зміни (у разі організації в закладі освіти змінного навчання) повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм харчування. У закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку з цілодобовим перебуванням здобувачів освіти/дітей повинно бути організовано п’ятиразове харчування з не менше ніж триразовим споживанням гарячої їжі.
У разі наявності буфету, обов’язковим є погодження його асортименту з територіальним органом Держпродспоживслужби, з урахуванням встановлених МОЗ вимог щодо переліку харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та торговельних апаратах у закладах загальної середньої освіти. Приготування готових страв здійснюється з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).