Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує, незважаючи на зниження рівнів захворюваності на коронавірусну інфекцію COVID-19 в Україні, показник захворюваності в Полтавській області є одним із найвищих в Україні.
Щорічно, з початком підготовки до святкування передноворічних, Новорічних та Різдвяних свят, зростає попит населення на продовольчі та непродовольчі товари, внаслідок чого у закладах торгівельній мережі суттєво збільшується кількість відвідувачів. В умовах карантину дана ситуація сприяє виникненню порушень протиепідемічних вимог: скупчення людей в торгівельних залах, недотримання соціальної дистанції між покупцями, недотримання маскового режиму. Аналогічні ризики створюються на передноворічних ярмарках, у закладах громадського харчування, де відбуватимуться новорічні корпоративи, на площах перед новорічними ялинками. У підсумку, всі ці чинники можуть призвести до зростання захворюваності й посилення на медичну систему.
З метою недопущення зростання захворюваності на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, пов’язаної з підготовкою та проведенням Новорічних та Різдвяних свят, звертаємо увагу суб’єктів господарювання (різних форм власності) на посилення протиепідемічних вимог у період підготовки та проведення святкових заходів:
1. У сфері торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, щодо дотримання вимог Постанови КМУ від 09.12.2020р. № 1236, Постанови головного державного санітарного лікаря України № 17 від 09.05.2020р.:
- недопущення скупчення людей, утворення черг, забезпечення дотримання принципу соціального дистанціювання - 1,5 м. (адміністрація/персонал мають самостійно забезпечувати та контролювати виконання умов недопущення черг, забезпечити роботу наявних кас впродовж усього робочого часу, тощо);
- дотримання вимоги щодо одночасного перебування відвідувачів у закладі з розрахунку не більше однієї особи на 10 м2 площі зали обслуговування;
- забезпечення допуску та перебування в закладі відвідувачів лише в одягнутих засобах індивідуального захисту (захисна маска або респіратор).
2. У сфері громадського харчування – щодо приймання відвідувачів під час проведення новорічних корпоративів, святкових заходів відповідно до вимог, встановлених Постановою КМУ від 09.12.2020р. № 1236 (зі змінами), за наявності в усіх учасників (відвідувачів), крім осіб, які не досягли 18 років, документів що підтверджують вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби.
3. У сфері освіти – щодо проведення святкових заходів у відповідності до Постанови КМУ від 09.12.2020р. № 1236 (зі змінами), Постанов головного державного санітарного лікаря України від 25.08.2021р. № 8, від 06.09.2021р. №10 та дотримання:
- заборонити на проведення в закладах освіти масових заходів (вистав, свят, концертів) за участю здобувачів освіти з більше ніж однієї групи (класу) та за присутності глядачів (відвідувачів);
- заборонити запрошення творчо-розважальних колективів та інших осіб, які не є співробітниками закладу;
- дотримання належного температурного режиму у навчальних закладах, дотримання режиму провітрювання, проведення вологого прибирання та дезінфекції приміщень проведення святкових заходів;
- заборони вживання під час святкових заходів кондитерських виробів домашнього виготовлення та інших заборонених в дитячому харчуванні продуктів.
Проведення у передноворічний період масових заходів, повинно відповідати вимогам постанови Головного державного санітарного лікаря України від 06.12.2021 № 23, згідно з якою затверджені Протиепідемічні заходи під час проведення масових заходів (крім спортивних) на період карантину у зв’язку з поширенням корона вірусної хвороби (COVID-19) (застосовуються при проведенні масових заходів (культурних, розважальних, соціальних, релігійних,рекламних, наукових, освітніх, професійних, тематичних та інших заходів), у тому числі в закладах культури та креативних індустрій, зокрема фестивалів, концертів, кіносеансів, вистав, постійних та тимчасових виставок та експозицій, а також заходів у розважальних закладах (нічних клубах) і закладах громадського харчування).